Kymmenen robottiautokonseptia, jotka mullistavat autoilun kokonaan

Kaikki isot autonvalmistajat investoivat parhaillaan merkittäviä summia täysin autonomisen auton tuotekehitykseen. Lupaukset ja aikataulut vaihtelevat, mutta itsenäisesti ajava auto on kaikkien valmistajien näkemyksen mukaan itsestäänselvyys. Ennemmin tai myöhemmin.

Itsenäisesti ajava auto mullistaa tieliikenteen lisäksi myös kuljettajan ja matkustajien tehtävät ja ajankäytön. Ajon aikana voi käytännössä tapahtua mitä tahansa, kun ihmisten ei enää tarvitse keskittyä itse ajamiseen. Tämä mullistus avaa valtavasti mahdollisuuksia millä tahansa toimialalla toimivalle yritykselle, jos vain innovaatiokyvykkyyttä ja -halua riittää. Edelläkävijöiden kannattaa heti tarttua tilaisuuteen ja pikaisesti ryhtyä pohtimaan omaa robottiautostrategiaansa.

Alla kymmenen konseptia, joita tulemme tulevaisuudessa tien päällä näkemään.


 

Scania-HSL kaupunkiauto

Kaupunkiauto hoitaa auton tehtävän, eli paikasta toiseen liikkumisen, varsin mallikkaasti. Korkeaan autoon on helppo astua sisään. Edullinen hinta aiheuttaa erinäisiä lieveilmiöitä, joista suurimpaan osaan kuitenkin tottuu varsin nopeasti.

Luonne ja ajotapa

Auton luonne on säyseä. Se pyrkii mahdollisimman sujuvaan kaupunkiliikenteeseen, joten myös muiden tiellä liikkujien tarpeet tulevat huomioiduksi. Kaupunkiauto noudattaa aina nopeusrajoituksia ja huolehtii riittävästä turvavälistä. Jalankulkijat ja pyöräilijät tulevat pitämään sinusta, mutta voit odottaa huutoa ja kansainvälisiä käsimerkkejä kiireellisimmiltä autoilijoilta.

Lisäpalvelut

Matkaan sisältyy 60 minuutin vaihto-oikeus kulkuvälineestä toiseen.

Hinta

Arvolipulla 7,50 € / tunti, kertamaksu ennakkoon 5,00 € / autosta ostettuna 5,50 €


 

Toyota-VR makuuauto

Makuuauto on paras vaihtoehto, jos olet lähdössä pitkälle matkalle. Perusmallin varustukseen kuuluu makuupaikat kolmelle aikuiselle, lisämaksusta autoon saa myös lasten sängyn. Vuodevaatteet eivät kuulu hintaan.

Luonne ja ajotapa

Makuuauto kulkee vakaasti, kuin raiteilla. Mahdollisuus pysähdyksiin vain isoimmissa kaupungeissa, joten oma reitti on syytä suunnitella tämä huomioon ottaen. Syksyllä ja talvella matkustavien on syytä varautua lehdistä, lumesta ja muista luonnonmateriaaleista johtuviin viivästyksiin.

Lisäpalvelut

Mahdollisuus MiniBistro-myyntikärryyn, jonka tuotevalikoimassa on mm. kahvia ja teetä, kolmioleipiä, kahvileipiä, viiniä, olutta ja makeisia.

Hinta

Normaalihinta: 10 € / tunti, säästölippu 7,50 € / tunti


 

KIA-Restel Clubber

Clubber on omiaan viikonloppuiltoihin. Perusmallissa on kahdeksalle henkilölle sopiva 10 neliömetrin tanssilattia ja automaattinen EDM-soittolista.

Luonne ja ajotapa

Auton ohjausjärjestelmä seuraa jatkuvasti sosiaalista mediaa sekä tapahtumakalentereita ja tunnistaa niiden avulla missä kaupungin parhaat bileet kullakin hetkellä ovat ja optimoi ajoreittinsä, jotta seurue saapuu juuri oikealla hetkellä juhliin.

Lisäpalvelut

Lisämaksusta omat soittolistat. Isomman seurueen osalta voidaan kytkeä kaksi autoa yhteen, jolloin tanssilattian koko kaksinkertaistuu.

Hinta

120 bpm / € / minuutti + musiikin tekijänoikeusmaksut


 

Mercedes-YIT Business Line

Business Line sopii kiireisille liikemiehille ja kasvuyrittäjille, joille aika on rahaa. Auton varustukseen kuuluvat kaikki olennaiset neuvotteluhuoneen välineet videotykistä fläppitauluun. Pienimpään autoon mahtuu kolme henkilöä, isoimpaan koko johtoryhmä.

Luonne ja ajotapa

Auton äänitunnistus on optimoitu tunnistamaan tärkeimmät bisneskieleen liittyvät sanat ja sanonnat. Mitä enemmän neuvotteluun osallistuvat henkilöt oikeita sanoja viljelevät, sitä sujuvampi kyyti on.

Lisäpalvelut

Matkanopeuden suhteuttaminen jäljellä olevan Powerpoint-esityksen pituuteen.

Hinta

300 € / tunti


 

Volkswagen-Oras Optima

Optima on uusi innovaatio kaikille aamu-unisille. Auton varustukseen kuuluu täydellinen kylpyhuone, joten voit siirtyä suoraan sängystä autoon ja hoitaa aamutoimet työmatkan aikana.

Luonne ja ajotapa

Optima tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän pehmeää ja silkkistä ajoa tehden aamustasi ainutlaatuisen pehmeän. Ultrakevyet kaarteet, silkinpehmeät töyssyt ja läpikuultavan kevyet kiihdytykset tekevät aamusta intensiivisen lähtökiidon upeaan päivään.

Optima antaa elämälle miellyttävän pehmeän tunteen koko päiväksi.

Lisäpalvelut

Lisäpalveluina lähipaahtimon kylmäpuristettu kahvi sekä asiakkaan hius- ja ihotyypin mukaan räätälöidyt tuotesarjat.

Hinta

0,60 € / kilometri + vesimaksu


 

Porsche-DHL ASAP

ASAP on ratkaisu henkilöille, joilla on kiire isolla K:lla. Auton ainoa tarkoitus on liikkua paikasta A paikaan B mahdollisimman nopeasti kun kaikki keinot ovat sallittuja. Vakiovarusteina autossa ralli-istuimet, nelipisteturvavyöt ja rajaton määrä oksennuspusseja.

Luonne ja ajotapa

Auton ajotapa on mallinnettu suoraan suomalaisten formula- ja rallikuskien parhaista kilpailuista mm. Kankkunen (Kenia, Australia 1991, Portugali 1994), Häkkinen (Espanja, Monaco 1998), Räikkönen (Ranska, Belgia 2007).

Lisäpalvelut

Lisämaksusta saatavilla häiveominaisuus ja tutkanpaljastin nopeudenvalvonnan hämäämiseen sekä ylinopeussakkojen suoralaskutus.

Hinta

Huippunopeus * ajetut kilometrit


 

Ford-Suomi24 Treffit

Auto yhdistää lähellä toisiaan asuvia ja samaan suuntaan liikkuvia ennalta tuntemattomia ihmisiä toisiinsa. Miksi hukata aikaa treffeillä käymiseen, kun voit yhdistää paikasta toiseen liikkumisen ja uusiin ihmisiin tutustumisen?

Luonne ja ajotapa

Auto tunnistaa kuinka hyvin ihmiset tulevat toimeen ja voi parhaassa tapauksessa tehdä ajoliikkeitä, jolla takapenkillä istuvat sinkoutuvat “vahingossa” lähemmäksi toisiaan.

Lisäpalvelut

Lisämaksusta kyytiläisen taustatietojen tarkistaminen.

Hinta

20 € alkavalta tunnilta


 

Opel-Abloy Private

Private varmistaa, että voit tehdä asioita, joita et muuten voisi tehdä. Auto on ulkonäön puolesta mahdollisimman huomaamaton, mutta ei kuitenkaan niin huomaamaton, että se herättää huomiota. Ikkunoiden puoliläpinäkyvät näyttöruudut näyttävät ulospäin täysin tavallisilta ikkunoilta.

Luonne ja ajotapa

Ulkonäön lisäksi auton ajotapa ja reitin valinnat tekevät siitä lähes mahdottoman seurata ja jäljittää. Auton valitsee reittinsä satunnaisalgoritmin mukaisesti, jotta sitä ei voida jäljittää edes valvontakameroilla.

Lisäpalvelut

Auton matkustamoa valvovien sensoreiden ja kameroiden kytkentä pois päältä.

Hinta

Hinta vain pyynnöstä


 

Volvo-MLL Kidfix

Kidfix on jokaisen ruuhkavuosia elävän aikuisen paras valinta. Auto hoitaa itsenäisesti lasten viemiset ja hakemiset. Autossa on vakiovarusteena leikkitila sekä isommille lapsille työpiste läksyjen tekoa varten.

Luonne ja ajotapa

Auto maksimoi turvallisuuden, välttelee vaaralliseksi tunnistettuja katuja ja risteyksiä sekä pysyy vähintään kolmen auton päässä muista riskiluokituksen saaneista autoista.

Lisäpalvelut

Lisämaksusta jalkapallokentän laidalta kuuluvat kannustushuudot, läksyjen automaattinen tarkistus ja viikkoraha-automaatti.

Hinta

10 € / tunti + lasten ikäkerroin


 

Peugeot-Helkama Nopsa

Oletko mieleltäsi pyöräilijä, mutta joskus on vain pakko käyttää autoa? Ei hätää, tämän auton sisällä on täysvarusteinen kilpapyörä, joten voit kuvitella pyöräileväsi mihin tahansa. Suuri maisemaikkuna ja tuuletin takaavat, että pyöräilykokemus on aidon immersiivinen.

Luonne ja ajotapa

Auton ajotapa on mallinnettu huippupyöräilijöiden tyylejä mukaillen. Valittavissa mm. “Kirjanpitäjä”, “Mäyrä”, “Kuningas”, “Kannibaali”, “Merirosvo” ja “Kellu”.

Lisäpalvelut

Autosta saatava data on suoraan yhdistettävissä liikuntasovelluksiin ja sosiaalisen median palveluihin, jotta voit jakaa kavereillesi datat ja 360-videot pyörälenkeistäsi.

Hinta

Poljinnopeus / kilometri