Tulevaisuuden perinnetaidot #002 – Jonottaminen

Jonottamista kannattaa kokeilla, jos haluaa todella ymmärtää entisaikojen elämää. Jonottaminen on kansanperinnettä, jota ennen vanhaan harrastettiin päivittäin. Jonoja saattoi joskus muodostua vahingossa, mutta tyypillisesti jonomuodostelmat syntyivät ihmisten laumakäyttäytymisen johdosta.

Tyypilliset entisaikojen jonomuodostelmat syntyivät tilanteissa, joissa kymmenet, sadat tai jopa tuhannet ihmiset halusivat siirtää molekyylinsä samaan fyysiseen sijaintiin yhtäaikaisesti. Arkipäiväiset jonot muodostuivat, kun ihmiset matkustivat yksin autoillaan aamuisin työpaikoilleen ja iltapäivisin takaisin koteihinsa sekä lauantaisin ihmisten käydessä kaupoissa ostamassa ruokaa ja muita kulutustavaroita.

Tavarasta lienee muutenkin entisaikojen suomalaisilla olleen pulaa. Ilmaisen tavaran jakaminen sai ihmiset jonottamaan tunteja, varsinkin jos jaossa oli erilaisten nesteiden kantamiseen soveltuvaa teknologiaa, eli ämpäreitä.

Myymälän, ravintolan tai tapahtuman edessä näkyvä jono kertoi automaattisesti ohikulkijoille tilaisuuden merkittävyydestä ja sai aikaan ketjureaktion. Yhä useampi ihminen liittyy mukaan, jono kasvoi ja tilaisuus vaikutti näin entistä merkittävämmältä. Perinnekertomusten mukaan jotkut toimijat hyödynsivätkin tätä ilmiötä ja aiheuttivat tahallisia jonoja asiakkaita houkutellakseen.

Jonottaminen on sosiaalinen tapahtuma, mutta siihen kuuluvien sääntöjen oppiminen ja perustekniikoiden harjoittelu vie oman aikansa. Jonottaminen saattaa aiheuttaa myös negatiivisia tunteita, joten niihin on syytä varautua muutamalla hermostumista vähentävällä harjoituksella.

Perusasetelmaltaan jono on erittäin demokraattinen tapa järjestäytyä. Paikka jonossa määräytyy ainoastaan saapumisajankohdan mukaisesti, eikä koulutuksella, palkalla tai Twitter-seuraajien määrällä ole vaikutusta jonossa etenemiseen. Tasa-arvoa horjuttaa vain etuilu, minkä takia se onkin merkittävin välikohtausten aiheuttaja erilaisissa jonoissa.

Tutkimusten mukaan jonottaminen kasvattaa kärsivällisyyttä, kunhan muistaa, että muut jonossa olijat ovat kohtalotovereita. Kannattaakin pyrkiä tekemään jonottamisesta mukavampaa, vaikka aloittamalla keskustelu tuntemattomien jonottajien kanssa tai leikkimällä mukana olevien lasten kanssa.

Kokeile jonottamista näin:

  1. Lataa ja tulosta sivupalkista löytyvät jonottajat. Enemmän jonottajia = pidempi jono ja jonotusaika.
  2. Voit myös kutsua muutaman ystäväsi mukaan jonottamaan, jos kaipaat tukea tai haluat harjoitella vuorovaikutusta muiden jonottajien kanssa.
  3. Varaa riittävä määrä tyhjää tilaa ja asettele jonottajat noin puolen metrin välein peräkkäin.
  4. Siirry itse jonon perälle odottamaan
  5. Pyydä ystävääsi siirtämään ensimmäinen jonottaja syrjään tasaisin väliajoin ja samalla muita jonottajia yhden paikan eteenpäin.
  6. Nautiskele jonotuksesta, kunnes olet jonossa ensimmäisenä.
  7. Voit toistaa jonotuksen useamman kerran, jos haluat.

Näitä tarvitset

Jonon alku

Jonon keskiosa

Jonon loppu