Tulevaisuuden perinnetaidot #003 – Räppääminen

Räppääminen tai räp-laulanta nousi 1990-luvulla nuorison suosimaksi musiikkilajiksi ja laajeni parissa vuosikymmenessä koko kansan suosikkimusiikiksi. Suosionsa huipulla suomalaiset räp-artistit vetivät huvipaikkoihin, jäähalleihin ja stadioneille kymmeniä tuhansia ihmisiä kuuntelemaan konekiväärimäistä puhelaulua, jota tyypillisesti säestettiin levysoittimilla.

Räppäreiden esikuvina toimivat ensisijaisesti suomalaiset esi-räppärit Eino Leinosta Väinämöiseen, mutta räp-lausunnassa on tunnistettavissa myös ulkomaisia vaikutuksia, erityisesti Yhdysvaltojen rannikkoseuduilta.

Räppäreiden laji- ja aiheasteikko oli laaja. Kyseessä oli erityiskieli, jolla puhuttiin kaikista yhteisölle tärkeistä asioita. Maailmankuvan kannalta keskeisessä asemassa oli epiikka. Esittäjinä olivat yleensä miehet, jotka pareittain vuorottelivat riimien pudottelijoina ja käsillä tehtyjen tanssillisten kuvioiden esittäjinä. Myös haarovälin kouriminen kuului esiintymisiin, mutta sen taiteellisesta merkityksestä ei ole tutkijoiden keskuudessa yksimielisyyttä.

Räp-sanoitusten eli riimien keksiminen vaatii kirjoittajalta nokkeluutta, koska kiinnostavan kertomuksen lisäksi sanat piti saada sopimaan taustamusiikin rytmiin. Lisäksi sanoituksissa käytetään tehokeinona alku-, keski- tai loppusointua ja usein kekseliäitä kielikuvia.

Taitavimmat räppärit taistelivat keskenään improvisaation keinoin, yrittäen saada toisen sanasepon ns. jäätymään. Tätä vapaaräppäyksen muotoa eivät kokemattomat artistit juuri harjoittaneet, sillä mahdollisuus häpeään ja kunnian menetykseen on siinä suuri.

 

Räp-riimittelyn aloittaminen onnistuu näin:

  1. Lataa ja tulosta sivupalkista löytyvät räp-tarvikkeet.
  2. Laadi muutaman sanan riimejä, joiden avulla kerrot tarinan omasta elämästäsi.
  3. Harjoittele riimejä, jotta saat ne kuulostamaan sujuvilta.
  4. Käynnistä levysoitin ja valitse sopiva taustarytmi räpillesi
  5. Sijoita lippahattu päähän 45 asteen kulmaan suhteessa nenän osoittamasta suunnasta ja sijoita mikrofoni lähelle suutasi.
  6. Pudottele riimisi rummutuksen tahtiin, sanojen painoa ja merkitystä erilaisin käsiliikkein korostaen.

Näitä tarvitset

Mikrofoni

Levysoitin

Lippalakki