Tulevaisuuden liputuspäivät #002 – Sauvakävelyn muistopäivä

Sauvakävelyn muistopäivä on Suomessa 5. tammikuuta vietettävä yleinen liputuspäivä. Päivänä kunnioitetaan kaikkia sauvakävelyn (eng. Nordic walking) harrastajia ja heitä, joiden varastoista löytyy edelleen vähän käytettyjä sauvakävelysauvoja.

Juhlaperinteisiin kuuluu värikkäisiin ja kahiseviin ulkoluasuihin pukeutuminen sekä käsien korostettu heiluttelu kävelemisen aikana. Myös after-Nordic walking (vrt. after-ski) tanssiaiset ovat suosittuja ja usein niissä palkitaan illan kahisevin ja värikkäin sauvakävelypari.

Sauvakävelyä voidaan pitää viimeisenä aidosti suomalaisena liikuntainnovaationa, jota harrasti parhaimmillaan yli 10 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Erityistä suosiota laji nautti Kiinassa, jossa sauvakävely oli enemmänkin isossa ryhmässä tapahtuva tanssillinen alkulämmittely ennen taiji-harjoituksia.

Sauvakävely oli tutkimusten mukaan kuntosaliharjoittelua tehokkaampi laji kestävyyyden parantamiseen. Saliharjoittelun ei tosin ole todettu aiheuttavan myötähäpeää ystävissä ja sukulaisissa. Samoista syistä johtuen muutkaan hiihdosta johdetut kesälajit, kuten monojuoksu ja sompien heittely, eivät saavuttaneet suosiota pienten, mutta fanaattisten harrastajapiirien ulkopuolella.