Finlandia 20XX

Oletko pohtinut miten tulevaisuuden hautajaisissa tulee käyttäytyä? Miten joulua vietetään vuosisadan edetessä? Miten kansallispeliämme pesäpalloa pelataan? Miten tervehdimme toisiamme ja robottiapulaisiamme tulevaisuudessa?

Tekoäly, robottiautot ja lohkoketjut – tulevaisuuskeskustelu on suurelta osin teknologiakeskeistä. Harvemmin tulevaisuutta katsotaan ihmisten arjen näkökulmasta.

Finlandia 20XX on katsaus inhimilliseen tulevaisuuteen. Se on raportti vuoden 20XX Suomesta, kansasta, juhlapyhistä, etiketistä ja perinteistä, jotka ovat teknologian kehittymisen myötä osin säilyneet ennallaan, osin muuttuneet tunnistamattomiksi.

Monet tavat ja tottumukset tuntuvat meistä tässä hetkessä täysin normaaleilta. Tulevaisuuteen siirrettyinä ne kuitenkin muuttuvat yhtäaikaisesti absurdeiksi, surullisiksi ja hauskoiksi. Erään lukijan sanoin: “Finlandia 20XX on yhdistelmä Black Mirror -tulevaisuusdystopiaa ja Äpyä”.

Finlandia 20XX on tehty ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita tavallisesta tulevaisuudesta. Tulevaisuudesta, jossa iloitaan syntymästä, surraan kuolleita ja siinä välissä eletään yhteisössä, sen kulttuuria ja tapoja noudattaen. Teos on vastaveto nykypäivän teknologiakyllästeiselle tulevaisuusnäkemykselle, jossa on sijaa vain matemaattisella ennustettavuudella toimiville kyborgeille.

Toki teoksen voi lukea ihan vain viihteen vuoksi.